Hogyan tanulj a DIL-el?

Hogyan tanulj a DIL-el?

Válassz modult

Akár kezdő, akár haladó németes vagy, azt javaslom, a DIL Nyelvtani leckéire építsd a tanulásod. A Szótanuló és  a Szituációs gyakorlatok leckéi természetesen szintén nagy segítséget nyújtanak a nyelvtanulás különböző területein (hogy hogyan, azt is részletezem a későbbiekben), de alap tematikaként mindenképpen a DIL online német Nyelvtani leckéket ajánlom.

Miért? Mert minden leckéhez tartozik egy szószedet is, így a szókincsedet is bővíted a nyelvtani tudás mellett.

Miért van mégis külön Szótanuló? Ezt azért találtuk ki, mert a színes képekkel együtt hatékonyan, gyorsan és játékosan tanulsz meg rengeteg új szót. Ha kezdő tanuló vagy, esetleg nehézséget jelent  a német kiejtés, akkor mindenképpen ajánlom Neked a Szótanulót is rögtön a nyelvtanulásod elején. Itt mindegyik szóhoz (a képen kívül) hanganyag is tartozik, így biztosan a helyes kiejtéssel rögzül az új szó a fejedben.

Nagyon jó a Szótanuló azoknak is, akik szeretnék, hogy gyerekük (is) tanuljon kicsit németül. A játékos feladatokkal és a színes képekkel a gyerekek is játszva tanulnak!

A Szituációs gyakorlatokkal a beszédre tudsz felkészülni! Rengeteg témakörben találsz itt hasznos kifejezéseket. Ha ezeket megtanulod, könnyebben boldogulsz németül a mindennapi életben egy bolti bevásárlással vagy az orvosnál.

 

Fix időpont

Nagyon fontos a nyelvtanulásnál a rendszeresség és a gyakorlás. Azt ajánlom, hogy jelölj ki a héten 2 napot, amikor a némettel foglalkozol. Az DIL online leckéinél ugyan nem vagy időhöz és helyhez kötve, tehát te döntöd el, hogy mikor és hol, de a rendszeresség ennél a tanulási formánál is fontos. Tehát jelölj ki fix napokat, időpontokat a tanulásra! És ezeket ne tologasd, ne halogasd!

 

Egy „nyelvóra” felépítése

Legelőször nézd meg a 0. videót. Ebben elmondom, hogyan haladj az egyes leckéken belül:

1.  Nézd végig a nyelvtani videót!

2. Tanuld meg a leckéhez tartozó szavakat!

3. Töltsd ki a leckéhez tartozó feladatokat!

 

Az 1. és a 2. pontot fel is cserélheted! Hétvégén nyomtasd ki a következő heti Nyelvtani leckék szószedeteit és a szavakat egyesével (német szó+magyar jelentése) ragasztgasd ki szerteszét a lakásban. Így mire eljön a némettanulós napod, már tudni fogod az adott lecke szavait. Ezután csak megnézed a videót és már rögtön meg is tudod oldani a feladatokat.

Ha nem érted a leckét, akkor nézd meg újra a videót és olvasd el a leckéhez tartozó összefoglalót. Ha még így sem érted, akkor kérdezz e-mailben és segítek!

 

Ismételj!

Következő „órán” ismételj!  Kezdd azzal, hogy újra kitöltöd az előző lecke feladatait! Ha mindent értesz és sikerült kevés hibával megoldanod a feladatokat, akkor jöhet az új videó.

 

Tartsd a sorrendet!

Ha kezdő németes vagy, tartsd be a Nyelvtani leckék sorrendjét! Úgy épülnek egymásra a leckék, hogy a feladatok megoldásához szükséges nyelvtani tudással mindig rendelkezz. Ha felcseréled a sorrendet, nem tudod majd helyesen megoldani a feladatokat, mert esetleg olyan ismeretekre is szükséged lenne hozzá, amit a kihagyott leckék miatt nem fogsz tudni.

 

Ha haladó németes vagy, akkor természetesen ugrálhatsz a videók közt. Nem kell azt is végignézned, amit már biztosan tudsz. De ha bizonytalan vagy, bármelyik témát újra felelevenítheted a DIL leckéivel.

 

Tempó

Néha felmerül a tanulókban, ha 77 Nyelvtani lecke van és minden héten megnéz öt videót, ami csak napi fél órába telik, akkor kb. 3,5 hónap alatt megtanul felsőfokon németül? Az a rossz hírem, hogy nem. Ehhez több időre van szükség. A tudásnak be kell épülnie a nyelvhasználatodba és ehhez rengeteget kell gyakorolni. A biciklizést sem lehet úgy megtanulni, hogy megnézel róla egy videót és ott látod, hogy csak tekerni kell a pedálokat és kész.

Egy alkalommal egy nyelvtani téma tanulását javaslom! (Kivéve, ha van ugyanannak a témának több része is: pl. 11.-12.-13.lecke; 27.-28. lecke) Ha mégis lenne kedved aznap többet tanulni, akkor inkább:

  • ismételj korábbi Nyelvtani leckéket és feladatait,

  • haladj a Szótanuló/Szituációs gyakorlatok leckéivel,

  • nézz szét a blogunkon, ahol rengeteg letölthető ajándékanyagot és német nyelvű szöveget találsz,

  • keress egy jó német műsort/filmet a tévében :)

Ne haladj se túl lassan, se túl gyorsan. A DIL tananyagaival a saját tempódban haladhatsz, de én a következőket javaslom: tanulj heti egy-két Nyelvtani leckét, heti egy Szótanuló leckét és/vagy Szituációs gyakorlat témát és minden héten valami kis extra németet is (TV/könyv/internet/blog ajándékanyag).

Ahogy nő a tudásod, úgy bővülnek majd a gyakorlási lehetőségeid is. Egyre több mindent megértesz a német műsorokból, könyvekből, az internetes oldalakból és így a nyelvtanulás is egyre izgalmasabb és változatosabb lesz.

 

A fenti tanácsok megfogadásával valóban élmény lesz a tanulás. :)

 

Anikó

 

Nincs még hozzászólás.

Küldd el a hozzászólásod