Pontosíts és egyszerűsíts!

Pontosíts és egyszerűsíts!

Sok némettanulónál tapasztalom azt a nehézséget, hogy nem tudja kifejezni a mondanivalóját, pedig tudja a szavakat és ismeri az alapvető nyelvtani szabályokat is. Mégsem áll össze teljes mondattá a mondanivalója!

 

Te is küzdesz ezzel a problémával?

Akkor próbáld ki az alábbi két technikát és biztosan sikerélményed lesz:

Pontosíts és egyszerűsíts!

Mit is akarsz mondani pontosan?

Sokan esnek abba hibába, hogy elkezdik a német mondatukat, majd közben még eszükbe jut valami és át akarják alakítani, ki akarják bővíteni a mondatot. Ennek rendszerint az a vége, hogy belekeverednek a mondatszerkezetbe és a végén nem passzol még az alany sem az állítmányhoz, hogy a meglehetősen kötött német szórendről ne is beszéljünk.

Például el akarod mondani: A fiatalok a padon ültek.

Elkezded a német mondatot, de közben eszedbe jut, hogy te már ismered a leültek visszaható igét, ezért elkezdesz variálni. Az ülni valahol és a leülni valahová kifejezések ill. mondatok közt azonban nem csak az ige a különbség. Így gyakorlatilag a teljes mondatodat újra kell alkotni, amiből végül általában keveredés van.

A megoldás erre a problémára, hogy mielőtt elkezdenéd a német mondatodat, fogalmazd meg pontosan magyarul a gondolatodat. Innentől már könnyebb lesz a dolgod németül is.

 

Ne bonyolítsd!

A másik tipikus jelenség, hogy túlságosan bonyolultan fogalmazol. Főleg kezdő nyelvtanulóként ne akard idegennyelven is olyan kacifántos és összetett mondatokban kifejezni magad, mint az anyanyelveden, mert ezek a mondatok tele lesznek olyan nyelvtani szerkezetekkel, amelyket valószínűleg még nem ismersz.

Ez nem jelenti azt, hogy nem tudod szinte ugyanazt németül elmondani. Ehhez viszont egyszerűsítened kell.

 

Nézzünk erre is egy példát.

Mivel nagyon elfáradtak az egész napos túrázástól, foglaltak egy szobát abban a hotelben, ami a közelben volt.

 

Egyszerűsítsünk:

Egész nap túráztak.

Nagyon fáradtak voltak.

A közelben volt egy hotel.

Lefoglaltak ott egy szobát.

 

Ugye, hogy ugyanazt el tudtad így is mondani? Különleges szórendek helyett azonban elég csak az alany-állítmány-többi mondatrész sorrendre figyelni.

Ezt nagyon jól tudod akár magadban is gyakorolni. Bármit csinálsz, próbáld magadban (vagy ha a helyzet engedi, akkor hangosan) németül kommentálni. Ne bonyolítsd, csak egyszerű mondatokban gondolkozz, hogy az agyad ráálljon erre a német szórendre.

Szóval ilyen egyszerű az egész: pontosíts és egyszerűsíts!

Próbáld ki és meglátod, hogy működik.

 

Ha önállóan feldolgozható, könnyen emészthető formában megismerkednél a német nyelvtannal is, akkor próbáld ki a Német nyelvi 1x1 tanfolyamot.

Jó tanulást!

Nincs még hozzászólás.

A hozzászóláshoz először be kell lépjél Bejelentkezés