Tippek és trükkök a hatékony német nyelvtanuláshoz!

Tippek és trükkök a hatékony német nyelvtanuláshoz!

Sok olyan kérést, illetve kérdést kapok tőletek, hogy adjak tippeket a nyelvtanuláshoz, hogy hogyan tudtok „gyorsan” megtanulni németül. Ezért most néhány ilyen tippet összegyűjtöttem nektek. Természetesen ezek nem kizárólag a német tanulásban segíthetnek, hanem bármilyen nyelv elsajátításában hasznosak lehetnek, de igyekeztem ezeket mégis a német nyelvre vonatkoztatva összefoglalni nektek.

1. Ismételj! Hangosan!

Sok tanulmányt készítettek arról, hogy hányszori ismétlés után tud egy új szó rögzülni az agyban. Felesleges ezeket a számokat vizsgálgatni, az a lényeg, hogy mikor egy új szót, kifejezést vagy nyelvtani alakot tanulsz, azt sokszor (minimum háromszor) ismételd el. És ami még nagyon fontos, hogy ne magadban mondogasd, hanem hangosan! Ez főleg a kezdőknek fontos, hiszen így a kiejtésed is ellenőrizni tudod és javíthatsz rajta. Ne felejtsd, hogy egy rosszul megtanult szót/kiejtést sokkal nehezebb utólag kijavítani, mintha már az elején arra törekszel, hogy jó kiejtéssel rögzüljön az adott szó. Ezért találsz a DIL leckéinél minden új szóhoz és minden feladathoz hanganyagot is. Szóval ismételj hangosan!

2. Szó-kép

Az új szavakat, amiket tanulsz, kösd képekhez, tárgyakhoz. Miközben ismételgeted a szót németül, közben képzeld el a tárgyat, a cselekvést vagy egy szituációt, ami a szóhoz kapcsolódik. Erre fejlesztettük ki a DIL Szókincsfejlesztő tanfolyamot, ott is minden szóhoz látsz egy képet. Hidd el, hogy segít! Kezdőknek tudom ajánlani azt a módszert is, hogy a lakásban található tárgyak neveit úgy tudod könnyen megtanulni, hogy kis cetliket ragasztasz rájuk a német nevükkel. Így pl. ha mész a hűtőszekrényhez, akkor mindig látod, hogy der Kühlschrank. És ha ezt még hangosan ki is mondod, akkor szuper gyorsan megtanulod ezeket a szavakat. Persze ez csak az egyszerűbb és kézzelfogható tárgyak esetében megoldható, az elvontabb szavaknál marad a képzelőerőd.

3. Der, die vagy das?

Ez minden németül tanuló rémálma! Ezzel kapcsolatban annyit tudok segíteni, amit a DIL Német nyelvi 1x1 moduljának egyik leckéjében részletesebben el is magyarázok. Azaz vannak bizonyos szabályok, hogy melyik főnévnek mi a névelője, például a végződése miatt, a jelentése miatt, stb. Ezekből a szabályokból érdemes néhányat megjegyezni, mert sokszor segítség lehet. De talán a legegyszerűbb mégis az, hogy amikor tanulod a főneveket, mindig kötelezően a névelőjével együtt tanuld őket! A fenti hűtőszekrényes példánál maradva, ne azt írd ki a hűtőszekrényre, hogy Kühlschrank, hanem azt, hogy DER Kühlschrank. Ezt még annyiban tudod továbbfejleszteni, hogy a különböző névelőjű szavakat különböző színekkel jelölöd, ahogy mi is tettük azt a tanulásod megkönnyítése érdekében a DIL Szókincsfejlesztő tanfolyamában. Tehát például a hímneműek legyenek kékek, a nőneműek pirosak, a semleges neműek pedig sárgák. Így, mikor egy adott főnévre gondolsz, esetleg könnyebben eszedbe jut, hogy der, die, vagy das lehet-e a névelője, mert emlékszel rá, hogy milyen színnel volt felírva. És ne aggódj, ha beszéd közben eltévesztesz néha egy-egy névelőt, attól még mindenki meg fogja érteni, amit mondani akarsz. Ez nem olyan óriási hiba.

4. Kifejezéseket, szókapcsolatokat tanulj

Ez alatt azt értem, hogy ne csak elszigetelt szavakat tanulj, hanem próbáld őket kifejezésekben, gyakori szókapcsolatokban megtanulni. Például az igéket a vonzatukkal együtt, vagy a főneveket olyan igékkel együtt, amivel sokszor előfordul, amit sokszor használni fogsz. Például ne csak azt tanuld meg, hogy a sport szó németül der Sport, hanem rögtön tanuld hozzá azt a kifejezést is, hogy Sport treiben – sportolni. De az is jó technika, hogy a mellékneveket párban tanulod meg. Tehát nem csak azt tanulod meg, hogy fleißig – szorgalmas, hanem rögtön az ellentétét is: fleißig - faul; fleißig – szorgalmas, faul – lusta. Ezzel a technikával mondhatjuk, hogy 2 legyet ütsz egy csapásra, hisz egyszerre 2 szót tanulsz meg. 

5. TV, internet, rádió

Az egyik legjobb gyakorlás a szövegértés gyakorlásához, ha német műsorokat, filmeket nézel a tévében, az interneten, vagy német csatornát hallgatsz a rádióban, esetleg német könyveket olvasol (ha már haladóbb szinten vagy). Kisgyerekeknek is nagyon hasznos, ha német nyelvű meséket néznek, de bármilyen szinten is állsz az nyelvtanulással, lehetsz teljesen kezdő, vagy beszélhetsz akár felsőfokon is, csak hasznodra válik, ha sok idegen nyelvű műsort nézel. Nő a szókincsed, javul a kiejtésed és a szövegértésed. Ugyanilyen hasznos, ha német hangoskönyveket hallgatsz, amik plusz előnye, hogy bármilyen más tevékenység közben is tanulhatsz. Ezen az oldalon különböző témákban találsz audió könyveket, amiket akár utazás vagy edzés közben is hallgathatsz. Tehát rajta, most adott egy jó kifogás, miért nem inkább takarítasz, főzöl vagy füvet nyírsz, hanem inkább tévét nézel. Hisz te épp nyelvet tanulsz! 

6. Használd a nyelvet!

Ha már német nyelvterületen élsz, de még nem beszélsz tökéletesen németül, akkor is beszélj németül. Használd a nyelvet! Ha még csak keveset tudsz, akkor azt a keveset. Mert ez a legjobb gyakorlás! Sokkal jobb, ha például a boltban vagy a vasútállomáson valódi élethelyzetekben próbálsz németül boldogulni, mintha magyarul akarsz valamit megértetni, vagy csak mutogatsz. Sokkal gyorsabban fog így fejlődni a némettudásod. Abban is biztos lehetsz, hogy mindenki értékelni fogja, ha németül próbálsz magyarázni, még akkor is, ha esetleg sok hiba van abban, ahogy mondod. Gondolj csak bele, te is szívesen segítesz itthon egy magyarul tanulónak, ha megpróbál veled a te nyelveden kommunikálni, még akkor is, ha hibásan beszél. És meg is érted őt. A németek, osztrákok is meg fogják érteni, amit te akarsz magyarázni. Ha esetleg előre tudod, hogy olyan dologról kell majd beszélned, amihez szükséges néhány kulcsfontosságú szó ismerete, akkor készülj fel előre és nézz utána néhány fontosabb szónak. Hidd el, ezeket a szavakat biztosan örökre megjegyezed!

Ha nem német nyelvterületen élsz, akkor próbálj keresni valakit, akivel kommunikálhatsz németül. Egy ismerőst, aki beszél németül, egy levelezőtársat, egy tanárt vagy egy tanulótársat. Manapság egyre elterjedtebbek a nyelvcsere oldalak, alkalmazások, ahol anyanyelvűekkel chatelhetsz, beszélgethetsz. Ilyen oldalakra gyűjtöttem neked néhány példát:

A tanulság: mindegy, csak használd a nyelvet! Szólalj meg németül!

7. Gondolkodj németül!

Utolsó ötletként azt ajánlom, hogy miközben csinálsz valamit, magadban mondd, vagy próbáld mondani németül, hogy épp mit csinálsz. Vagy próbáld németre fordítani a gondolataidat. Mintha valakinek németül szeretnéd elmesélni, hogy mit csinálsz, vagy mi jár a fejedben. Minél többször csinálod ezt, annál jobb. Az egyik tanulóm azt írta nem is olyan régen, hogy ő különböző alkatrészeket készít egy műhelyben, és közben próbálja lefordítani magának németre az alkatrészek neveit. Szuper ötlet! Természetesen mindig lesznek olyan szavak, kifejezések, amiket nem fogsz tudni németül, de ha ezek közül néhánynak esetleg utána is nézel és megtanulod azokat, akkor egyre több mindent tudsz majd magadnak németül elmesélni és ha másokkal beszélgetsz, akkor is egyre jobban, gyorsabban és pontosabban tudod magad kifejezni. És egyszer csak azt veszed észre, hogy már nem fordítod át a szavakat magyarról németre és németről magyarra, hanem egyszerűen elkezdesz németül gondolkodni.

A fentiekben leírtam nektek néhány tippet, de természetesen ezeken kívül még rengeteg más jó ötlet is van. Kíváncsian várom a Ti ötleteiteket, tanácsaitokat, hogy nektek mi segített a német tanulásban. Hátha másoknak is segítesz ezzel! 

Sok sikert, jó német tanulást!

Nincs még hozzászólás.

A hozzászóláshoz először be kell lépjél Bejelentkezés