Új betű a német nyelvben?

Új betű a német nyelvben?

 

Eddig ugyanis csak kisbetűs változatban létezett, ami problémát okozott például a tulajdonnevek helyesírásánál az útlevelekben és az igazolványokban, ahol nagybetűvel kellett leírni a neveket. A régi szabályok értelmében a nevek nyomtatott nagybetűs változatában két S-re változott a „scharfes S”, valójában azonban így ezekben az esetekben nem teljesen helyesen írták le a neveket, mert nem lehetett tudni, hogy a kisbetűs változatban „ß” vagy „ss” áll-e.

De ugyanez volt a helyzet minden nagybetűvel írt szlogennél, feliratnál, szövegnél is. Például: VIEL SPASS! De a ténylegesen helyesen írt (kisbetűs) alak: Viel Spaß!

Vagy gondolj csak az utcanév táblákra. Ha nagybetűvel írták, akkor MÜNCHNER STRASSE, de valójában a helyes alak Münchner Straße.

Ezeket tekintve én igazából jó ötletnek tartom, hogy a német helyesírási tanács döntése alapján mostantól létezik az ß nagybetűs alakja. Ez a szabály szerintem egyszerűsíti a dolgokat, ha már egyszer az utolsó nagy helyesírási reformnál úgy megkeverték az „ß” használatát és volt olyan szó, ahol továbbra is megmaradt a „scharfes S”, de volt amiből eltűnt. Bár az a téma, hogy maradjon-e az „ß” a németben vagy sem, szükséges-e vagy sem, a mai napig hatalmas vitákat szül a németet beszélők körében. :-) 

Visszatérve az új betűre, a nagy „scharfes S”betű a kis „ß” és a B alakjának ötvözete, így néz ki: ẞ. És így néz ki egymás mellett a nagy és a kicsi betű: ß. GROẞ - groß 

Hol találod a billentyűzeteden?

Nagyon sokáig kerestem, mire rájöttem a titokra. Az első lépés, hogy állítsd át a gépeden a billentyűzetkiosztást németre! Ennél a kiosztásnál az „ü” betű leütésekor kapod a kis „ß” betűt, ha pedig a Shift + Alt Gr + ü (vagyis az „ü” most így az ß-nek felel meg) billentyűkombinációt használod, akkor kapod a nagy „scharfes S”, azaz ẞ“ betűt. Ha eleve német billentyűzetkiosztásod van, akkor értelemszerűen neked nem „ü” betű lesz rajta, hanem „ß”, tehát akkor a Shift + Alt Gr + ß kombinációt használd. Olvastam még Alt Gr + H vagy Alt + 7838 billentyűkombinációkról is, de ezek nálam nem működtek. Ha pedig sehogy sem sikerül elővarázsolnod, akkor egyszerűen másold ki innen: ẞ

(Mobilon egyenlőre sehogy sem tudod írni ezt az új betűt.)

Van ám még néhány más változás is a helyesírásban. Az új szabályok szerint elfogadható lett néhány állandósult szókapcsolatban a melléknevek nagybetűvel írt alakja is, például Goldene Hochzeit (aranylakodalom), vagy Neues Jahr (újév). Ezenkívül néhány másik szónál, ahol eddig több alak is elfogadott volt, mostantól már csak egy alak számít helyesnek: az új szabály szerint a helyes alak Yoga, Ketchup és Grizzlybär, és most már helytelennek számít a régen még elfogadott Joga, Ketschup és Grislibär alak. Bár ennek a két utolsó alaknak az eddigi létezését sem értettem, sosem írtam volna le őket így.

Várom a te véleményedet is az új helyesírással és az új betűvel kapcsolatban. És kíváncsi vagyok, sikerül-e megtalálnod a billentyűzeteden a betűt. :-)

 

Itt találsz egy német cikket a témával kapcsolatban:

http://www.spiegel.de/lebenundlernen/schule/eszett-jetzt-gibt-es-das-ss-auch-als-grossbuchstaben-a-1155053.html

Nincs még hozzászólás.

A hozzászóláshoz először be kell lépjél Bejelentkezés