Az online nyelvtanulás árnyoldalai

Online nyelvtanulásMeggyőzted magad, hogy interneten könnyebb lesz nyelvet tanulni, mintha valódi tanfolyamra iratkoznál be? Így is van, ha betartasz néhány elég egyszerű szabályt. Csak rajtad múlik a siker!

Az internetes nyelvtanuláshoz több fegyelem kell

Amikor beiratkozol egy valódi nyelvtanfolyamra, akkor nem csak a tanítás felelősségét adod át a tanárodnak. A noszogatás feladatát is igyekszel rá kiosztani. Mostantól nem kell már olyan nagyon fegyelmezettnek lenned, igaz? Ő a tanár, gondoskodjon ő a haladásodról. Tanítson meg németül – hiszen ez a dolga, nem igaz?

Ha az online nyelvtanulás mellett döntesz, akkor bizony nincs kire mutogatni. Csakis te vagy a felelős a magad sikeréért. Nincs ott egy tanár, aki jól tanít, vagy nem jól tanít, akit lehet hibáztatni azért, ha nem érted meg a tananyagot. Vagy ha bele se nézel a tananyagba. Az internetes nyelvtanulás egyetlen igazi nehézsége, hogy saját magadat kell nagyobb fegyelemre szoktatnod. Valljuk be, nem mindenki képes erre. Komoly önfegyelem szükséges ahhoz, hogy leülj otthon a számítógép elé és bekapcsold a programot. Annyi minden más is érdekes, igaz?

Rákattansz az internetre és máris macskás képeket posztolsz a Facebook-on ahelyett, hogy az aktuális lecke szavait ismételnéd. Túl könnyű elkalandozni.

 

Az online nyelvtanulás sikertelenségének 4 fő oka

Hidd el, nem te vagy az első, akinek extra erőkifejtésre van szüksége ahhoz, hogy az online nyelvtanulásban sikert érjen el. Ez nem a te hibád! Egyszerűen egész eddigi tanulási múltunk nem erre szoktatott minket. Nem azt tanultuk meg, hogyan kell a magunk tempójában, online haladni, hanem azt, hogyan üljünk hátra tett kézzel az iskolapadban. Szedjük össze, mi az, ami mostantól egészen máshogy lesz.

Milyen nehézségekkel kell megküzdened?

#1 nyelvtanulás egyedül

Egyedül nem jó, szórakozni sem, meg edzeni sem. A nyelvtanulás valahol a kettő között van. Egy jó hangulatú nyelvórán röhögni is lehet hatalmasakat, meg izzadni is a német ragozási szabályok súlya alatt. Na és egyedül? Sokkal unalmasabb, álmosítóbb, ha mindezt egyedül kell végigélned. Ha nincs kivel megosztani a nehézségeket, félő, hogy a második feladat után belealszol az egészbe.

#2 az időbeosztásod

Te osztod be a német tanulásra szánt idődetErről már volt szó, de nem lehet eleget foglalkozni vele. Ha nem vagy végzetesen kocka, akkor biztos vagyok benne, hogy volt már gondod a saját időmenedzsmenteddel.

Ha például nem vállalkozó vagy, ha van egy főnököd, aki mindig megmondta, hogy mit kell tenned, akkor tanulni is nehezebb lesz egyedül. Itt nincs főnök, neked magadnak kell az órarendet összerakni, s arra is rá kell venned magad, hogy leülj a gép elé és tanulj.

 

#3 nincs közönséged a nyelvtanuláshoz

Az online nyelvtanulás magányos műfaj, s nem csak azért, mert nincs kivel együtt szenvedni a rendhagyó igékkel. Magadnak kell pótolnod a közösség motiváló erejét is. Mert hidd el, a lebőgés iszonyúan motiváló tud lenni. Inkább szenvedsz még egy fél órát a feladott szavakkal, mint hogy másnap te legyél a tanfolyamon az egyetlen, aki nem képes németül kifejezni magát az orvosi rendelőben. Online nyelvtanfolyamon senki előtt nem fogsz lebőgni, magadat kell jutalmaznod és büntetned is, ha ellustálkodod a tanulást.

#4 nem lazsálhatsz

Online nyelvtanulás: nem lazsálhatszHű, ez nagy baj ám! Mert bizony, itt tanulni kell. Egy hagyományos német nyelvi foglalkozás másfél órája alatt vajon mennyi időt töltesz tényleges munkával? Jó, ha a felét, igaz?

A többi időben figyeled, hogy mit mond a tanár, mit mondanak a többiek. Rossz hírem van, online nyelvtanfolyam esetén ilyen bizony nem lesz! Ha tanulsz, akkor tanulnod kell. Nem lesznek holtidők.

Így pedig elég nehéz lenne megmagyarázni magadnak, hogy miért csak ülsz és bámulod a monitort már másfél órája. Mindent összevetve: jobb lesz, ha távol tartod magad az online nyelvtanulástól, ha a német nyelvtanfolyamot leginkább csak alibinek szánod.

De ha valóban tanulni akarsz, ha takarékoskodnál az időddel, a pénzeddel, ha hatékonyan, a magad tempója szerint haladva akarod megtanulni a nyelvet, akkor az online nyelvtanulásnál jobb választásod nem is lehetne. :-)

Zsófi

Nincs még hozzászólás.

A hozzászóláshoz először be kell lépjél Bejelentkezés